KWO, adembeheersing en wilskracht

willpower_1080x675-1080x540

Wilskracht, zelfbeheersing en mentale kracht zijn essentiële ingrediënten voor het creëren en het behouden van een gezond en gelukkig leven.  In een wereld waar veel machines en computerapparaten ons van arbeid verlichten, waar de mens comfortabele routinematige levenspatronen heeft ontwikkeld en waar gewoonlijk vrijwel onmiddellijk in onze behoeften wordt voorzien, kan worden gezegd dat aan wilskracht ontbreekt.

Natuurlijk is wilskracht ongrijpbaar  – er is geen manier om het te meten, het varieert van persoon tot persoon met een grote mate van subjectiviteit. We hebben allemaal (hopelijk) een idee over hoeveel wilskracht we op een bepaald moment beschikken, onder bepaalde omstandigheden. We hebben doelen en we weten of we die doelen bereiken of niet, maar we weten niet of een gebrek aan wilskracht de oorzaak is bij mislukkingen, zoals: afvallen, promotie krijgen, een nieuw persoonlijk record in de sportschool neerzetten, angsten overwinnen, allemaal min of meer afhankelijk van wilskracht.

In het algemeen kan worden gezegd dat mensen met weinig wilskracht de neiging hebben om slechte keuzes te maken in het leven. Het is voor hen te gemakkelijk om toe te geven aan kortetermijndoelstellingen ten koste van langetermijndoelstellingen, terwijl het bereiken van die laatste meer oplevert.

Omgekeerd hebben mensen met meer wilskracht de neiging om gelukkiger, gezonder en tevredener te zijn in hun relaties, hebben betere carrières en kunnen gemakkelijker omgaan met stress, conflicten en tegenslagen. Ze offeren namelijk kortstondig plezier of comfort op om aandacht te besteden aan de gezondheid op langere termijn. Het verbeteren van je wilskracht kan je dus veel voordelen opleveren.

APA (American Psychological Association) geeft de volgende opmerking over wilskracht:

Psychologen karakteriseren wilskracht, of zelfcontrole, op een specifiekere en preciezere manier. Volgens de meeste psychologische wetenschappers kan wilskracht worden gedefinieerd als: Het vermogen om bevrediging uit te stellen, om kortstondige verleidingen te weerstaan, om langetermijndoelstellingen te bereiken… De bewuste en moeizame regulering van het zelf door het zelf.

Gelukkig kan de wilskracht worden getraind en verbeterd, net zoals al het andere. Er zijn bepaalde wetenschappelijk verantwoorde manieren om dit te doen, waardoor je de slechte gewoontes die je hersenen hebben ontwikkeld, ongedaan kan maken en je vermogen om controle te nemen kan ontwikkelen.

Twee van deze methoden passen perfect bij elkaar, ze werken elk in harmonie met elkaar en vullen elkaar aan: koud water onderdompelingstherapie en bewuste ademhaling.

Koud water onderdompelingstherapie

Koud water onderdompelingstherapie – waarbij de deelnemers zich onderdompelen in water tussen ongeveer 2 en 14 graden C (afhankelijk van het doel en de methode) – is de laatste jaren in populariteit toegenomen. Individualisten zoals Wim Hof, de zogenaamde Nederlandse ‘Iceman’, presenteren het als een soort wondermiddel, en beweren dat het alles kan doen: van het versnellen van de stofwisseling tot het verbeteren van het herstel na fysieke inspanningen, van het versterken van het immuunsysteem tot het verbeteren van de mindfulness en wilskracht.

De meeste, zo niet alle, van deze beweringen worden bevestigd door wetenschappelijke gegevens en onderzoek begint te wijzen op de vele voordelen van koud water onderdompelingstherapie.

Het beoefenen van koud water onderdompelingstherapie zal, niet verrassend, leiden tot meer zelfcontrole en wilskracht. Het moet worden opgemerkt dat er onvermijdelijk sprake is van zelf-selectie. Degenen die willen deelnemen aan koud water onderdompelingstherapie zijn waarschijnlijk vatbaar voor meer zelfcontrole en meer doorzettingsvermogen als het moeilijk wordt. Het hele proces maakt je ongetwijfeld mentaal hard. Gewoonweg jezelf dwingen om het ongemak van koude temperaturen te doorstaan, vereist veel wilskracht. Door dit regelmatig te doen, zal je je uiteindelijk op je gemak voelen in het ongemak, zal je in staat zijn jezelf uit te dagen en de reflexmatige reacties, die je naar een comfortabeler situatie willen brengen, te overwinnen.

Dit zal weerspiegeld worden in je dagelijks leven. Je zal beter in staat zijn om stressvolle en ongemakkelijke situaties te overwinnen door het regelmatig beoefenen van een koude onderdompeling. Je zal het gemakkelijker vinden om uit je comfortzone te komen en je zal gelukkiger in het leven staan. Je zal meer doorzettingsvermogen hebben als het moeilijk wordt en je zal je evenwich, ondanks pijn en ongemak, gemakkelijker kunnen bewaren dan voorheen.

Bewuste ademhaling

Wilskracht, zelfbeheersing en betrokkenheid zijn noodzakelijk voor iedereen die gebruik wil maken van koud water onderdompelingstherapie. Zoals gezegd, is er sprake van zelfselectie, omdat er een goede dosis wilskracht voor nodig om de eerste stap (letterlijk en figuurlijk) te zetten. Maar dan kan je verwachten dat deze eigenschappen in de loop van de tijd zullen verbeteren, met regelmatige oefening. De hersenen kunnen op deze manier getraind worden, waardoor de wilskracht verbetert.

Adembeheersing, bewuste ademhalingstechnieken, zoals yogische pranayama- vormen ook de basis Wim Hof’s eigen methodologische praktijken. Het is essentieel voor iedereen die zijn of haar wilskracht wil verbeteren en zal de bewuste voordelen van het onderdompelen in koud water sterk vergroten.

De praktijk van de bewuste ademhaling vereist geduld en toewijding, net als onderdompeling in koud water. Het zal je focus verbeteren, je stressniveau verminderen en een staat van mindfulness creëren die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van een grotere wilskracht.

Ademhalingscontrole-oefeningen hebben, net als pranayama, een sterk effect op al het bovenstaande.

Onderzoek toont aan dat het nuttig is omdat het direct invloed heeft op de prefrontale cortex van onze hersenen. Als je moeite hebt met wilskracht, ongeacht de context, kijk dan uit naar praktijken, zoals yoga, die gebruik maken van ademhalingscontrole en deze trainen.

Door middel van meditatie en bewuste ademhalingsoefeningen leer je jezelf te plaatsen als waarnemer van je eigen gedachten, om een veelvoorkomend gezegde uit de yoga te lenen. Je zult je meer bewust worden van je gedachten, emoties en eventuele productieve of destructieve impulsen die je voelt.  Je zal in staat zijn om ze beter te beheren en te controleren, waarbij je de productieve, gezonde en versterkende gedachten naar voren brengt en de destructieve, negatieve en nutteloze gedachten vermindert.

Het regelmatig beoefenen van onderdompeling in koud water, gecombineerd met ademhalings- en meditatietraining, zal helpen je wilskracht, zelfcontrole en mentale kracht te verbeteren. Zoals we hebben gezien, zijn dit sleutelfactoren voor het creëren en behouden van een gezond en gelukkig leven. De mindfulness van de bewuste ademhaling, het kalmerende en anti-stress effect van meditatie, het betere vermogen om met stress om te gaan die door bewuste ademhaling en KWO wordt veroorzaakt, en de eenvoudige handeling van het dwingen tot het ervaren van ongemak en de schok van onderdompeling in koud water, komen allemaal samen om ons te helpen een solide basis in het leven op te bouwen.

Je wilskracht zal worden verbeterd, evenals je vermogen om met stressvolle, ongemakkelijke situaties om te gaan en je vermogen om jezelf tot het uiterste te pushen.

Foto door Brooke Lark, Unsplash

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Meer weten over Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Savoir plus de Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

You want to discover more about Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Wollen si Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Recente artikelen

Articles récents

Recent articles

Recent articles deutsch