De Wim Hof Methode

wimhof-method-1080x675-1-1080x540

Er zijn drie belangrijke aspecten in de therapie van Wim Hof: regelmatige blootstelling aan, en het vaak onderdompelen in, koude temperaturen; specifieke ademhalingstechnieken; en de oefening van het opbouwen van wilskracht en zelfcontrole.

Koude onderdompelingstherapie is de laatste jaren steeds populairder geworden – voor een groot deel dankzij buitenbeentjes zoals Wim Hof zelf. Hoewel sommige van de beweringen misschien vreemd lijken – en de wetenschappelijke gegevens die ze ondersteunen nog steeds relatief schaars zijn – is er een groeiend bewijs dat koude onderdompelingstherapie koppelt aan talrijke voordelen voor de gezondheid. Een groot aantal mensen beoefent en ondersteunt het, variërend van atleten tot fitness goeroes, van beroemdheden tot bodybuilders en influencers. Koude onderdompelingstherapie houdt in dat men zich onderdompelt in koud water en/of ijs, meestal een kinderzwembad of bad gevuld met water en ijs, of zelfs gewoon een koude douche, voor een bepaalde tijd.

Naast deze koude onderdompelingstherapie heeft Wim Hof ook een aantal speciale ademhalingspatronen en oefeningen ontwikkeld. Deze stellen de beoefenaars in staat hun lichaam onder controle te houden, waardoor ze extreme omstandigheden en fysieke processen kunnen doorstaan. Ze zijn over het algemeen afhankelijk van diepe, langzame, gemakkelijke ademhalingen die de spanning verlichten en de beoefenaar in staat stelt om in een soort van meditatieve toestand te treden.

Deze meditatieve toestand gaat verder in de derde pijler van de Wim Hof Methode: ontwikkeling van wilskracht en zelfcontrole. Dit is de kern van de Wim Hof Methode. Het is een van de vele manieren waarop een lichamelijke oefening, zoals een koude onderdompeling, kan worden uitgevoerd om vaardigheden te bevorderen die in het dagelijks leven kunnen worden gebruikt. Bewuste ademhaling en koude therapie vergen een enorme hoeveelheid toewijding, inzet, geduld en wilskracht. Degenen die hier gebrek aan hebben, zullen niet ver komen als ze het niet snel opbouwen. Degenen die het volhouden zullen hun wilskracht exponentieel zien groeien.

De drie pijlers van de Wim Hof Methode – koude onderdompeling, ademhalingsoefeningen en wilskracht cultivatie – zullen een beoefenaar helpen zijn focus te verbeteren, stressniveaus te verminderen en mindfulness op te bouwen.De fysieke voordelen van regelmatige koude therapie helpen hun lichaam op te bouwen tot sterkere, meer veerkrachtige, meer energieke versies van zichzelf.

De Wim Hof Methode was zeer controversieel toen het begon, en is dat nog steeds, in veel kringen. Wetenschappelijk bewijs was schaars en de meeste beweringen werden gedaan op basis van Wim Hof’s eigen ervaring en getuigenis. Sommige mensen hebben de koude therapie verkeerd ingeschat en zijn in de loop der jaren gestorven tijdens hun pogingen. Dankzij een grotere, meer gedetailleerde kennis en het bovengenoemde groeiend academisch onderzoek en wetenschappelijke gegevens, kunnen we precies zien hoe en waarom de Wim Hof Methode van nut kan zijn. Wie deze methode met een getrainde beoefenaar volgt, kan dit op een veilige manier doen.

Voordelen van de Wim Hof Methode

Veel van de voordelen van de Wim Hof Methode – met name de fysieke gezondheidsvoordelen – komen voort uit de koude onderdompeling zelf.

Zoals hierboven vermeld, wordt het anekdotische bewijs – waarop de Wim Hof Methode in de beginperiode grotendeels gebaseerd was – langzaam maar zeker wetenschappelijk onderbouwd. Beoefenaars bijvoorbeeld kunnen meestal een verbetering van hun metabolisme verwachten. Onderzoekers hebben vastgesteld dat regelmatige blootstelling aan koude inderdaad de stofwisseling versnelt. Andere voordelen zijn een vermindering van ontstekingen en zwellingen, en een vermindering van spierpijn, vooral na de training. Allen worden ondersteund door huidig onderzoek. Koude therapie wordt vaak gebruikt door sporters om het herstel te versnellen en het risico op blessures, vooral door slijtage, te verminderen. Het is ook gekoppeld aan verbeteringen in de slaappatronen, verbeterde cognitieve processen en een verhoogde immuunrespons.

Om al deze redenen kunnen degenen, die een bijzonder stressvolle levensstijl hebben, baat hebben bij een koude therapie: het zal hen helpen sneller te herstellen, hen meer energie geven, de kwaliteit van hun slaap verbeteren (waardoor het lichaam zich beter aanpast aan de training) en hen gezond houden, zelfs als ze hun lichaam tot het uiterste duwen.

Daarnaast zullen de beoefenaars van de Wim Hof-methode een aantal zeer diepgaande voordelen halen uit de ademhalingstechnieken. Oefeningen zijn onder andere gericht op diepe, ritmische in- en uitademing (yogi’s zullen hier veel herkennen van hun pranayama-praktijk). Wim Hof zelf omschrijft het als ‘gecontroleerde hyperventilatie of krachtademhaling’. Deze lange ademhalingen worden afgewisseld met het vasthouden van de adem, voor een bepaalde duur (kumbhaka, in yogatermen).

De theorie is dat dit het zenuwstelsel beïnvloedt, de hartslag vertraagt, de bloeddruk doet dalen en de mindfulness en cognitieve controle verbetert. Naarmate meer bloed, dat verzadigd is van zuuurstof, door het lichaam wordt gepompt – zal meer energie vrijkomen. Spieren zullen zich ontspannen dankzij de langzame uitademing. De weerstand tegen stress zal verbeteren naarmate het lichaam zich aanpast aan de vrijwillig geïnduceerde stressrespons die inherent is aan het langdurig vasthouden van de adem.

Over het algemeen zou een dergelijke ademhalingspraktijk de beoefenaars een rustiger en krachtiger gevoel moeten geven en meer controle over het lichaam en het leven.

Het beoefenen van een koude onderdompelingstherapie – jezelf minutenlang onderdompelen in ijskoud water – en het beoefenen van de bovenstaande ademhalingstechnieken zal ongetwijfeld leiden tot een grotere zelfcontrole en wilskracht. Er is echter sprake van een soort zelfselectie: degenen, die zich met de Wim Hof Methode bezig willen houden. Zij zijn waarschijnlijk geneigd tot meer zelfcontrole en een groter doorzettingsvermogen, wat hen doorheen het hele proces ongetwijfeld mentaal sterker maakt.

Door dagelijks de methode van Wim Hof te oefenen en jezelf in het koude water te houden, wordt de wilskracht verbeterd. Mensen met meer wilskracht zijn over het algemeen gelukkiger, gezonder en tevredener in relaties. Daarnaast hebben ze een track record van het maken van betere, gezondere beslissingen in het leven en zijn ze beter in staat om met stress en tegenspoed om te gaan. Als je de kans krijgt om je wilskracht – waar de methode van Wim Hof voor staat – te verbeteren, kan dat alleen maar een goed idee zijn.

Instructie van Wim Hof

De voorzichtig groeiende hoeveelheid wetenschappelijke gegevens die veel van de beweringen van de methode van Wim Hof beginnen te staven, in combinatie met de toenemende populariteit ervan (dankzij mond-tot-mondreclame en getuigenissen), heeft geleid tot een toename van instructeurs. Getrainde, gekwalificeerde mensen staan te wachten om mensen te helpen met behulp van de methode van de Wim Hof.

Het is altijd een goed idee om de juiste begeleiding te zoeken. Zoals eerder vermeld, hebben sommige mensen – zonder begeleiding – nefaste gevolgen ondervonden. Een instructeur zal ervoor zorgen dat je jezelf niet in gevaar brengt. Ze zullen je ook elke techniek laten zien die je nodig hebt, je helpen de cursus op te volgen en de uitrusting zelf opzetten.

Veel instructeurs maken gebruik van kinderzwembaden of baden gevuld met ijs. Dit is tijdrovend en niet al te gebruiksvriendelijk. Cryotubs zijn hier een reddende engel. Ze helpen je om efficiënter te zijn, of je nu een instructeur bent of een Wim Hof-fan in eigen huis. Je verliest minder tijd met het halen van emmers ijs en wint meer tijd voor belangrijkere zaken. Ze zijn eenvoudig en snel te gebruiken, comfortabel en veel gebruiksvriendelijker dan vergelijkbare modellen op de markt.

Om meer te weten te komen over de Wim Hof Methode kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief en kan je gerust een kijkje nemen in onze online winkel.

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Meer weten over Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Savoir plus de Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

You want to discover more about Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Wollen si Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Recente artikelen

Articles récents

Recent articles

Recent articles deutsch