Artikel

Koud water onderdompeling voor versneld herstel in spierweefsel en gewrichten

Een snel herstel is cruciaal voor sporters, vooral wat betreft hun spierweefsel en gewrichten. Sporters die de neiging hebben zich slechter te herstellen, zullen waarschijnlijk vaker blessures oplopen. Zelfs als ze zichzelf niet verwonden, zullen ze moeite hebben om te trainen met de juiste regelmaat en intensiteit die nodig is voor hun vaardigheidsniveau. Zij zullen op verschillende niveaus op een niet-optimale wijze trainen.

Een sneller herstel kan je op koers houden, zodat je jouw trainingsschema kan blijven volgen. Hoe intensief het ook wordt. Het zorgt ervoor dat je vaker topprestaties neerzet, je een grotere mate van spier- en neuromusculaire controle hebt en je veilig blijft omdat je veel minder snel geblesseerd raakt.

Dit geldt echter niet alleen voor sporters. Gewonde niet-sporters die sneller herstellen zullen hun natuurlijke levenskwaliteit en fysieke capaciteiten veel sneller, veel beter en waarschijnlijk veel vollediger terugkrijgen dan degenen bij wie het herstel langer duurt.

Hoewel er enkele genetische factoren zijn die bepalen hoe snel iemand kan herstellen, zijn er bepaalde exogene elementen waarmee rekening moet gehouden worden. Deze kunnen worden gecontroleerd en gemanipuleerd. Factoren als rust en voldoende slaap, een passend, evenwichtig en gezond dieet en een gebrek aan stress en verdere fysieke trauma’s zullen allemaal een rol spelen.

Dit geldt eveneens voor het gebruik van therapeutische behandelingen zoals onderdompeling in koud water.

Onderdompeling in koud water
Het lijkt misschien een bizarre gewoonte om in een bad van koud water te zitten om je gezondheid en conditie te verbeteren. Toch is het een trend; en bovendien een trend in opkomst, met een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur die de effectiviteit ervan ondersteunt.

Er wordt al lang gedacht dat de praktijk de fysieke en mentale gezondheid en het welzijn verbetert. Het onderzoek is nieuw, aangezien de koude onderdompelingstherapie een relatief nieuwe behandeling is voor vele mensen. Professionals in de gezondheidszorg begrijpen het dan ook niet helemaal. Er zijn echter steeds meer wetenschappelijke gegevens, naast tal van getuigenissen en anekdotische bewijzen, die ons precies laten zien wat koude onderdompelingstherapie kan doen.

Wat is onderdompeling in koud water?
Onderdompeling in koud water is een herstelmethode waarbij men zich geheel of gedeeltelijk onderdompelt in koud water (meestal rond de 15 graden Celsius). Voor sporters wordt dit meestal direct na de training gedaan. Echter, de praktijk, op gelijk welk moment, zelfs door niet-atleten, heeft aangetoond dat het verschillende voordelen voor de gezondheid heeft.

Deze voordelen zijn onder andere:

– Snellere hersteltijden en verbeterd weefselherstel

– Minder ontstekingen in spieren en gewrichten

– Verhoogde bewegingsvrijheid en soepelheid

– Verminderde vermoeidheid

– Verhoogd uithoudingsvermogen

– Versterkt immuunsysteem

– Betere gemoedstoestand

– Verbeterd slaappatroon

Vanwege deze voordelen kan een onderdompeling in koud water perfect zijn voor sporters die hun herstel willen verbeteren en hun potentieel willen maximaliseren. Het versnelde herstel van het spierweefsel en de gewrichten, de verminderde ontsteking in de spieren en gewrichten, de verbeterde soepelheid en de verminderde vermoeidheid als gevolg van de onderdompeling in koud water zal de spierpijn afweren en een versneld herstel in de hand werken.

Spier- en gewrichtsherstel
Kleine scheuren, verwondingen en verrekkingen zijn een natuurlijk gevolg van een actief leven. Over het algemeen vertegenwoordigen ze een gezonde ontwikkeling: in de overgrote meerderheid van de gevallen zal het leiden van een actief leven, door atletische inspanningen en/of levensstijlen, positieve gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Dit soort blessures moet echter zo vaak en zo veel mogelijk worden vermeden.

Hoewel verstuikingen en scheuren ernstige verwondingen kunnen zijn, hebben we het meestal over de kleine, storende klachten die vaak met spierpijn worden geassocieerd.

Spierpijn (spierkrampen) heeft de neiging om tussen de 24 en 48 uur na het sporten in werking te treden, vooral bij ongetrainde personen of personen die op een hoger niveau dan normaal trainen. Het wordt gekenmerkt door pijn en gevoeligheid in de spieren en gewrichten, zwellingen en ontstekingen in de spieren en gewrichten, en een gevoel van sloomheid en vermoeidheid. Dit kan je afschrikken bij het sporten en kan een belangrijke factor zijn bij het afremmen van de vooruitgang.

Het kan een versneld herstel van het spierweefsel en de gewrichten bevorderen alsook de vermoeidheid en sloomheid die inherent zijn aan de post-workoutfase van de training verminderen.

Hoe het onderdompelen in koud water spierpijn kan compenseren en het herstel kan versnellen
Tijdens de excentrische (spierverlenging) fase van de training, waarbij het gewicht wordt verlaagd in de richting van de zwaartekracht, ondergaat het spierweefsel een gecontroleerd trauma. Dit is grotendeels positief: het is de plaats waar veel adaptatie wordt opgewekt en draagt bij aan hypertrofie (spiergroei).

Een deel van dit proces gaat echter gepaard met een ontstekingsreactie die vergelijkbaar is met die van een letsel. Er treedt een zwelling op, net als pijn en ongemak: men denkt dat dit een grote bijdrage levert aan de symptomen van spierpijn, maar ook aan meer ernstige letsels. Waar mogelijk, willen we deze ontsteking verzachten en het herstel van het lichaam versnellen.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat onderdompeling in koud water het antwoord kan zijn op dit probleem, waarbij veel van deze symptomen worden gecompenseerd en een sneller herstel wordt gerealiseerd.

Koud water onderdompeling verhoogt de bloedsomloop, zuivert het het bloed door de werkzaamheid van het lymfesysteem te verbeteren en transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar het zachte weefsel van het lichaam. Dit zal het genezingsproces versnellen.

Koude behandelingen worden bijna universeel toegepast om de zwelling te verminderen of te voorkomen, vooral bij blessures. Zo kent iedereen, die betrokken is bij fitness of eerste hulp, het acroniem RICE (rust, ijs (ice), compressie, elevatie) als een behandeling voor veel voorkomende spier- en zacht weefselletsels. Koude helpt ontstekingen te verminderen en zorgt voor een grotere doorbloeding, wat leidt tot een sneller herstel.

Hoewel dit een vereenvoudigde kijk op het onderwerp is, ligt dit aan de basis van de onderdompeling in koud water voor een versneld herstel van het spierweefsel en de gewrichten. Hoewel de meeste mensen die ooit gewond zijn geraakt, vertellen dat ze baat hadden bij een ijsbehandeling, zijn de mechanismen ervan nog steeds niet volledig begrepen. We weten wel dat het effectief is in het verminderen van pijn en ontstekingen.

De lijst van voordelen die we jou hierboven hebben gegeven, kan voor meer opheldering zorgen. Spierpijn en spier- en zacht weefselletsels worden gekenmerkt door ontsteking en pijn, die door koud water therapie worden verminderd. Ze worden ook vaak gekenmerkt door een gevoel van sloomheid en vermoeidheid. Het is aangetoond dat de therapie in koud water de gemoedstoestand verbetert, het energieniveau verhoogt en tegelijkertijd een betere slaap bevordert. Iedereen die lijdt aan een spier- of gewrichtsblessure zal zich volledig bewust zijn van het gebrek aan mobiliteit in de getroffen zones. Er is aangetoond dat koude onderdompelingstherapie de mobiliteit verbetert.

We kunnen dus concluderen dat onderdompeling in koud water een geweldig hulpmiddel kan zijn voor iedereen die op zoek is naar een sneller herstel na een zware training of een blessure. Naarmate de wetenschap groeit en er meer gegevens binnenkomen, zullen we nog meer voordelen te weten komen voor onderdompeling in koud water. Bovendien zullen we ook meer te weten komen over mechanismen die het genezings- en herstelproces efficiënter maken.

Voorlopig tonen getuigenissen en persoonlijke trial and error, naast de kleine hoeveelheid beschikbare gegevens, meestal ruimschoots de werkzaamheid ervan aan.