Zowel intermittent living als KWO kan het herstel helpen verbeteren

winterzwemmen

Koud water onderdompeling en intermittent living worden beide steeds populairder. Hoewel veel mensen slechts een van beiden beoefenen, is het zinvol ze te combineren (intermittent living bevat al enkele elementen van koude therapie, maar het huidige argument is dat een totale onderdompeling in koud water vanzelfsprekend zou moeten zijn).

Dit is vooral het geval bij mensen die herstellen van een blessure of een operatie, en bij mensen die het herstel na een workout willen verbeteren en hun aanpassing aan de training willen versnellen.

De reden dat de twee methoden zo goed samenwerken, is dat KWO en intermittent living in wezen dezelfde doelen hebben – of in ieder geval in grote mate – en de voordelen die de ene methode oplevert, zullen vrijwel altijd een aanvulling vormen op de voordelen die de andere methode oplevert.

De volledige effecten van zowel intermittent living als koud water onderdompelingstherapie worden nog steeds onderzocht, besproken, aangeprezen en betwist; hoewel het anekdotische bewijs vaak overtuigend is, zijn er veel meer wetenschappelijke gegevens nodig voordat er definitieve antwoorden kunnen worden gegeven.

De beschikbare gegevens, de theorie achter de twee praktijken en de verschillende getuigenissen van gebruikers kunnen echter worden samengebracht en geven ons enkele aanwijzingen over waarom elke methode effectief is en wat er precies achter zit.

Koud water onderdompeling, intermittent living en fysiek herstel
De vermindering van ontstekingen en de hydrostatische effecten van onderdompeling in water zijn interessante aanknopingspunten bij het onderzoek naar de positieve effecten van KWO voor lichamelijk herstel.

De vermindering van het totale aantal ontstekingen en de hormonale reacties van intermittent living zijn interessante onderwerpen om te bestuderen.

Of het nu wordt gebruikt om sneller te herstellen van een blessure of van een trauma als gevolg van een intensieve training, de waarde van de praktijken is zeker. Intermittent living berust op het sporadisch gebruik van een reeks hormonale triggers die dagelijks gedurende één week op vier worden gebruikt. Deze triggers bestaan uit de volgende protocollen en methoden die worden gebruikt om de gewenste fysieke reacties uit te lokken:

 • Intermittent fasting (of periodiek vasten)
 • Intemittent heat (of kortdurende warmte)
 • Intermittent cold (of kortdurende koude)(gelijklopend met KWO)
 • Intermittent hypoxia
 • Intermittent drinking
 • De opname van grote hoeveelheden voedingsstoffen met hormonale effecten
 • Ontspannings- en mindfulness-protocollen
 • Beweging


Het doorbrengen van een week per maand met de bovengenoemde methodes, kan leiden tot een verbetering van het vermogen van een individu om te herstellen en te genezen op langere termijn.

Een aantal van de bovengenoemde praktijken zijn bijzonder nuttig in het kader van het herstel. Alles bij elkaar genomen, leiden ze tot een vermindering van stress en ontsteking. Dit zal resulteren in een sneller herstel van het spierweefsel, een verlaagde productie van cortisol en een verhoogde productie van het menselijk (humaan) groeihormoon (HGH). Deze toename van de HGH-productie zal leiden tot een efficiënter spierherstel – een vitaal groeihormoon. Concreet zullen deze resultaten tot stand komen door de combinatie van:

Periodiek vasten, wat door veel atleten wordt gebruikt om de productie van HGH en testosteron op natuurlijke wijze te verhogen en de weerstand tegen ontstekingen en insuline te verminderen,
Ontspannings- en mindfulness-protocollen, waarvan bekend is dat ze de stressniveaus en dus de cortisolproductie en ontsteking verlagen,
en beweging in de vorm van actief herstel, die zorgt voor een meer zuurstof- en nutriëntenrijke bloedtoevoer voor de spieren en gewrichtsvloeistof voor de gewrichten. Over het geheel genomen is het een aanbod van meer middelen voor spierherstel en een ontspanning van stijve gewrichten.
Zo kan het aannemen van een intermitterende levensstijl leiden tot een beter herstel, zowel in een atletische als in een medische context.

Ook is KWO een populaire herstelmethode geworden onder trainers, atleten en fysiotherapeuten vanwege het vermogen om de hersteltijd te verbeteren en het opkomen van spierpijn na een zware inspanning te vertragen. Voor ergotherapeuten is het populair vanwege het vermogen om het herstel na een medische ingreep te verbeteren.

Laten we het bij atletiek houden en kijken naar spierpijn. Intensieve lichaamsbeweging zal leiden tot verschillende vormen van vermoeidheid van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en de stofwisseling. Trauma’s aan de spieren zijn vaak het gevolg van door training veroorzaakte spierschade (microscopische scheurtjes die nodig zijn in het spierweefsel). Dit wordt verondersteld een van de belangrijkste oorzaken van spierpijn te zijn, terwijl de andere vormen van vermoeidheid (nerveus, metabool) een algemeen gevoel van vermoeidheid en lethargie achterlaten waar de meeste atleten maar al te goed bekend mee zijn.

 • Als een herstelmethode voor spier- en zwak weefselletsels, zoals gevallen van spierpijn, verstuikingen, verrekkingen en ontstoken weefsel, is koud water onderdompeling opmerkelijk voor het vermogen om:
 • zwellingen te verminderen
 • de perceptie van pijn die gepaard gaat met spierpijn te verminderen
 • de perceptie van vermoeidheid te verminderen
 • de lokale bloedsomloop te veranderen
 • de lokale weefsel- en kerntemperatuur te wijzigen
 • de hartslag te wijzigen
 • spierkrampen te verminderen
 • weefselontsteking te verminderen
 • de productie van cortisol te verminderen
 • spierbeschadiging te verminderen
 • bewegingsbereik te verbeteren

De twee praktijken samen
Intermittent living bevat al enkele karakteristieken van KWO, waardoor het samenvoegen met KWO een logische, nuttige stap is – vooral in de context van herstel.

Beide zullen helpen om de ontsteking door beschadigd weefsel te verminderen en de mobiliteit te verbeteren, terwijl de schadelijke productie van cortisol wordt verminderd. Indien de twee samen worden gebruikt, zal dit een nog groter effect hebben: het uitlokken van een gunstige hormonale respons in de vorm van verhoogde testosteron en HGH, het verminderen van de perceptie van vermoeidheid, het verminderen van de algemene stressniveaus en het bevorderen van een grotere toegang tot actief herstel.

Iedereen probeert, op zijn of haar eigen manier, hetzelfde doel te bereiken: het verbeteren van je fysiek door het manipuleren van je eigen natuurlijke lichaamsmechanismen. De twee praktijken, die elkaar op vele manieren aanvullen, zullen je daarbij helpen: ze zullen identieke of complementaire resultaten opleveren.

Door deel te nemen aan een onderdompeling in koud water of een intermittent living protocol, kan je sneller genezen, of het nu gaat om een regelmatig herstel na een training of om een specifiek trauma zoals een blessure of een operatie. Samen zullen ze veel effectiever zijn.

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Meer weten over Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Savoir plus de Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

You want to discover more about Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Wollen si Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Recente artikelen

Articles récents

Recent articles

Recent articles deutsch