Hoewel de temperatuur van het water nooit hoger is dan een paar graden en vaak ver onder nul daalt, zijn duizenden Russen naar zwemclubs gegaan, om in ijswater te zwemmen. De voordelen van regelmatige blootstelling aan koude zijn goed gedocumenteerd, waarvan de voordelen van koud water onderdompelingstherapie in het bijzonder. Waar we echter naar willen kijken, is hoe we ons kunnen voorbereiden op het ijszwemmen: is er een manier om jezelf voor te bereiden om de risico’s te minimaliseren?
Hier is de onderdompeling in koud water de sleutel. Producten die het onderdompelen in koud water gemakkelijker maken, zoals Cryotubs, zijn onmisbaar. Mentale voorbereiding is van het grootste belang bij het zwemmen in koud water. Met behulp van deze producten kan je jezelf trainen door de mentale strijd, die je zal moeten aangaan onder gecontroleerde omstandigheden (er zijn ook belangrijke fysieke aanpassingen nodig om een koude onderdompeling draaglijker te maken), na te bootsen.
Bereid je voor op een ijsbad door eerst een koud water onderdompeling te ondergaan om het veiliger en voordeliger te maken.
Waar je jezelf op moet voorbereiden
Er zijn een aantal belangrijke gebieden waarop je je moet voorbereiden als je het ijszwemmen een kans wil geven. Van het praktische tot het fysieke, van het mentale tot het emotionele. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen waar je je op moet voorbereiden. Ze kunnen bijna allemaal worden geoefend in een koudwaterbad, in ieder geval tot op zekere hoogte.
Door eerst te oefenen, ben je meer dan klaar om de sprong te wagen. Het zal veel makkelijker zijn om in het water te gaan voor je eerste duik in ijswater én je zal er veel meer uit halen.
Wat je zal moeten doen
Je verwachtingen rond koud water intomen
Veel zwemmers onderschatten de kracht van de kou. Ze onderschatten het diepe ongemak dat het voor hen kan veroorzaken, de schok van de eerste duik bij elke sessie, en hoezeer hun prestaties zullen lijden onder het zwemmen in ijswater in vergelijking met het zwemmen in warmer water.
Acclimatisatie staat hierbij centraal: je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de verhoogde eisen die de kou aan het lichaam stelt. Het zal niet alleen een kwestie van zwemmen zijn. Wat de systemen van je lichaam betreft, vecht je om in leven te blijven, en gaat er zoveel energie naar functies zoals temperatuurregeling, bloedsomloop en ademhalingscontrole dat je weinig energie overhoudt om te zwemmen volgens de normen die je gewend bent.
Deze acclimatisatie is echter waar je het voor doet. De meeste voordelen van ijszwemmen ontstaan als het lichaam zich aanpast. Als eerste stap, kan je een koudwaterbad gebruiken om als het ware “in vorm te komen”. Je lichaam zal al begonnen zijn met het acclimatisatieproces en zal in zekere mate voorbereid zijn op de komende uitdaging.
In het begin moet je echter wel je verwachtingen in de hand houden. Je zal geen nieuwe records plaatsen in water bij nul graden of minder. Wees daarop voorbereid.
Cold shock
Een “kou-schok” is intens. Je zal hyperventileren als je voor het eerst het water ingaat, je zal in paniek raken, je zal een adrenalinestoot ervaren, zelfs als je spieren blokkeren. Het is behoorlijk overweldigend. Het is ook vrij moeilijk om de eerste keer over het gevoel heen te komen en een redelijke zwempraktijk aan te nemen.
De truc: nogmaals, acclimatisatie. Laat je lichaam wennen aan de schok in een gecontroleerde omgeving. Koud water onderdompeling zal ook iets “makkelijker” zijn dan Russisch ijszwemmen. Waar ijszwemmen je kan laten zwemmen in temperaturen onder het vriespunt, zal de koude onderdompeling over het algemeen een paar graden zijn (nooit onder nul).
Probeer het onderdompelen in koud water, laat je lichaam wennen aan de omstandigheden, en ga dan met meer zelfvertrouwen en een veel veiliger gevoel zwemmen in ijswater.
Gecontroleerde ademhalingstechnieken
Gecontroleerde ademhaling is de sleutel tot de onderdompeling in koud water: het vormt een hoeksteen van de Wim Hof-methode en veel van de successen van zijn beoefenaars worden er aan toegeschreven.
Hoewel de verschillende ademhalingsmeditaties verschillende doelen hebben – en het is een heel goed idee om een gevarieerd aanbod uit te proberen – is het belangrijkste wat we hier zoeken de rustgevende sensatie die inherent is aan adembeheersing en meditatie.
Gecontroleerde ademhalingsoefeningen zullen je helpen om je tot op zekere hoogte los te maken van het fysieke ongemak van de koude onderdompeling zelf. Het zal je toelaten om het gevoel te observeren in plaats van je erdoor te laten meeslepen en te laten domineren. Deze “onthechte” concentratie zal je toelaten de negatieve effecten en de schokfactor van het koude water tot een minimum te beperken. Tegelijkertijd zal de langzame, ritmische ademhaling je in staat stellen om de juiste hoeveelheden lucht in en uit te ademen, waardoor je lichaam van verse zuurstof wordt voorzien, de vuile lucht wordt afgestoten en de hyperventilatie, die gebruikelijk is bij mensen die in koud water worden ondergedompeld, volledig wordt tegengegaan.
Probeer koude onderdompelingstherapie en probeer het ademwerk dat ermee gepaard gaat in veel praktijken. Je lichaam en geest zullen veel beter voorbereid zijn op het Russische ijszwemmen en de stress die het kan veroorzaken.
Wen er maar aan, voor de veiligheid…
Dit zijn slechts enkele manieren waarop de praktijk van het onderdompelen in koud water je kan helpen om je voor te bereiden op het zwemmen in koud water. Zwemmen in ijskoud water is een risico: het brengt een zeer reële risico op onderkoeling als je lichaamstemperatuur daalt, of op verdrinking, als hyperventilatie of andere tekenen van shock je van je fysieke capaciteiten dreigen te beroven als je probeert te blijven drijven.
Koud water onderdompeling brengt deze risico’s niet met zich mee. Het wordt uitgevoerd in een warme, gecontroleerde omgeving waar je kan worden gecontroleerd, en bij iets warmere temperaturen. Dit betekent dat je veel minder snel onderkoeld raakt en aan het eind van de oefening sneller kan opwarmen. Je zal niet verdrinken, aangezien je in een bad zit, een Cryotub, die ongeveer zo groot is als een klein bubbelbad, en je zal waarschijnlijk worden bijgestaan door een professionele therapeut.
Probeer dan, eens je er aan gewend bent, te zwemmen in ijswater. Je zal veel beter voorbereid zijn op deze praktijk en veel zelfverzekerder zijn om in het water te gaan.