Koud water onderdompeling helpt bij het verbranden van vetzuren

burn-fatty-acids_1080x675-1080x540

Het onderdompelen in koud water kan onder andere leiden tot de activering van bruin vet dat, in tegenstelling tot wit vet, vetzuren en glucose verbrandt. Dit zorgt voor meer energie en een grotere efficiëntie van de vetverbranding, wat leidt tot een groter gewichtsverlies indien gecombineerd met een gezond dieet en een actieve levensstijl.

Nieuw onderzoek

Nieuwe gegevens suggereren dat blootstelling aan koude temperaturen ervoor zorgt dat de stamcellen bruin vet vormen in plaats van wit vet. Dit bruine vet zorgt ervoor dat ons lichaam meer calorieën verbrandt om de temperatuur te helpen reguleren. Hierdoor zal het hebben van extra bruin vet zowel leiden tot een betere temperatuurregeling als tot een efficiënter gewichtsverlies, aangezien ons lichaam meer energie verbruikt uit het voedsel dat we eten.

Dit alles geeft het idee dat koude therapie, met inbegrip van onderdompeling in koud water, aanzienlijke voordelen kan opleveren voor de gezondheid en de conditie. Het suggereert ook dat, als je wilt afvallen, het regelmatig onderwerpen aan de kou een zeer goed idee kan zijn.

De studie

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Scientific Reports. Het stelt inderdaad voorop, dat regelmatige blootstelling aan de kou het soort vet, dat ons lichaam van nature vormt, kan veranderen. Dit zal leiden tot het verbeterde gewichtsverlies en de warmteregulering. Voorstanders van de koude therapie appreciëren en bezielen al lang deze praktijk.

Onderzoekers differentieerden stamcellen (cellen die andere soorten cellen kunnen worden en die de basis vormen van een groot deel van de mechanismen van ons lichaam) om vetcellen te vormen. Ze deden dit zowel bij lichaamstemperatuur als bij iets koudere temperaturen, waardoor ze de condities die door koude therapie worden veroorzaakt, nabootsen.

Die cellen, gehouden bij de lagere temperatuur, vormden een soort vet genaamd bruin vet. Deze staat bekend om zijn vermogen om het lichaam warmer te houden, meer calorieën te verbranden en te helpen bij vetverlies. In tegenstelling tot het witte vet dat meestal wordt gecreëerd bij lichaamstemperatuur.

Bruin vet

We hebben allemaal, zelfs de magerste onder ons, een laagje vet in ons lichaam. Dit is meestal het witte vet dat bij lichaamstemperatuur ontstaat. Het vormt een stevige wand die zowel werkt als een soort isolatie- en beschermingslaag als een gemakkelijk op te nemen energiebron.

Wit vet is op zich niet ongezond. Verre van dat… het is noodzakelijk. Wat ongezond is, is overtollig lichaamsvet. Het gevaar van overtollig wit lichaamsvet wordt duidelijker met de wereldwijde toename van obesitas en het optreden van aanverwante ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II.

Bruin vet is echter een andere zaak. Het verhoogt onze stofwisseling, die ons bijgevolg verwarmt en het gebruikt bovendien meer van de opgeslagen energie, waardoor het lichaamsvet effectief ‘verbrandt’. Het is het bruine vet bij baby’s dat baby’s in staat stelt hun lichaamstemperatuur te reguleren, omdat ze nog niet over de spieren beschikken die nodig zijn om te bibberen.

Men geloofde dat we bruin vet verloren met het ouder worden. Vandaag de dag zijn we beter op de hoogte. We weten namelijk dat we een kleine hoeveelheid bruin vet behouden, lang na onze kindertijd. Onderzoekers geloven nu dat we kunnen leren over hoe we de groei van bruin vet in ons lichaam kunnen activeren en stimuleren, zodat volwassenen er hun voordeel uit kunnen halen.

Naast een gezond dieet en een actieve levensstijl, zou deze bruine vetactivatie een noodzakelijk instrument kunnen zijn in de strijd tegen volwassen obesitas. De natuurstudie – en de gevolgen daarvan voor de koude therapie – bekrachtigt dit en brengt ons een beetje dichter bij het bereiken van dit doel.

Koud water onderdompeling en bruin vet

Dit brengt ons bij de koud water therapie. Voorstanders van de onderdompeling in koud water hebben lang beweerd dat regelmatige blootstelling aan de kou mensen kan helpen om gewicht te verliezen en meer energie te behouden. Sommigen gaan zo ver dat ze dit aan de basis van de vorming van bruin vet leggen. We weten nu dat de wetenschap dit ondersteunt.

Voor mensen die een actieve levensstijl leiden, is de onderdompeling in koud water populair als hulpmiddel bij het herstel. In het algemeen is het populair, bij degenen die op zoek zijn naar een gezonde levensstijl, als een energieversterkende, immuunsysteem stimulerende, stemmingsverbeterende praktijk.

Gebruik maken van koud water therapie kan:

 • de hersteltijd na de training verkorten, zodat de sporter het trainingsvolume naar behoefte kan vergroten.
 • de hersteltijd van zacht weefselletsel of stress verminderen
 • vermoeidheid en de bijbehorende symptomen verminderen
 • ontstekingen door het trainen verminderen
 • spier- en gewrichtspijn verminderen
 • het herstel van het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel verbeteren
 • de efficiëntie van het immuunsysteem verbeteren
 • de symptomen van angst en/of depressie verminderen
 • de thermoregulatie verbeteren
 • het energieniveau verhogen, zowel tijdens het sporten als in het dagelijkse leven
 • het vetverlies bij deelnemers, die een aangepast dieet volgen, verhogen.

Over de laatste drie punten maken we ons zorgen. Zoals vermeld, geeft deze nieuwe studie aan dat een groot deel van de toegenomen energieproductie, de verbeterde warmteregulering en het toegenomen vetverlies te wijten zijn aan de vorming van bruin vet dat wordt opgewekt door onderdompeling in koud water.

Bij onderdompeling in koud water wordt een koude douche of een badkuip meestal gevuld met water en ijs. Dit is al vele jaren de go-to-methode voor koude onderdompelingstherapie. De deelnemer krijgt enkele minuten de tijd om de bovenstaande voordelen te behalen: bij regelmatig gebruik zal het bruine vetgehalte toenemen.

Er zijn echter een aantal betere systemen, waar mensen gebruik van beginnen te maken. Verschillende bedrijven bieden meer dan een bad met ijsblokjes. Deze bedrijven bieden cryosystemen aan met een superieure, efficiëntere en gebruiksvriendelijkere ervaring.

Cryotubs biedt een van deze oplossingen aan. Hun kuip biedt een efficiënte en constante oplossing, waardoor gebruikers zich kunnen concentreren op de praktijk zelf, in plaats van tijd te verliezen met het verzamelen van ijsblokjes, het meten van de temperatuur, het schoonmaken van het water, enzovoort. Met een professioneel product als Cryotubs heb je over het algemeen een betere tijd dan met lowtech en old-school producten.

Gebruik Cryotubs’ koud water dompelbad dagelijks, zorgeloos en haal het meeste uit de bovenstaande voordelen. Beter nog, gebruik het om je productie van bruin vet te verhogen en je productie van wit vet te verminderen. Hierdoor kan je het ongewenste vet en de vetzuren in je lichaam verbranden, waardoor je een slankere, energiekere versie van jezelf kan zijn.

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Meer weten over Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Savoir plus de Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

You want to discover more about Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Wollen si Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Recente artikelen

Articles récents

Recent articles

Recent articles deutsch