IJszwemmen en Cryotubs bieden je dezelfde voordelen: gebruik ze allebei om te genieten van de herstellende kracht van de kou.

ice-swimming_1080x675-1080x540

Zwemmen in ijskoud water lijkt misschien niet je ideale idee van een uitstapje. Jezelf onderdompelen in een Cryotub gevuld met koud water als onderdeel van de koud water onderdompelingstherapie kan ook ontmoedigend klinken. Waarom zou je niet voor een verwarmd zwembad kiezen of neem je niet gewoon een lekker warm bad? Dat is toch aangenamer, niet?

Misschien, misschien niet.

Warm water geeft je niet dezelfde voordelen als koud water.

Ijszwemmen

Het wordt steeds gebruikelijker om mensen te zien wachten op koude winterdagen om naar een meer of rivier te gaan, hun kleren uit te trekken en erin te springen. Dit is een nieuwjaarstraditie in delen van Schotland, het wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden in Scandinavië, en in Rusland is het zwemmen in koud water in de mode.

Voor de meesten van ons lijkt het misschien verrassend om midden in de winter iemand halfnaakt in een ijskoude plas water te zien springen. Zo vreemd is het niet meer. Er zijn steeds meer bijeenkomsten met badmeesters bij de hand, live bands die spelen, vreugde, gezelligheid, tientallen of zelfs honderden medezwemmers en meestal een kom warme soep of een goede warme maaltijd en soms alcohol voor degenen die uit het water komen.

Er vinden ook liefdadigheidsbijeenkomsten plaats, waarbij mensen in ijskoud water zwemmen om geld in te zamelen. Maar naast het maffe aspect van de praktijk (op het eerste gezicht), zijn er veel voordelen aan het zwemmen in ijskoud water. Hierdoor wordt het net iets aantrekkelijker om in de kou te springen dan om in een warm bad te gaan. De gezondheidsvoordelen van het onderdompelen in koud water en het zwemmen in ijskoud water zijn inderdaad heel diepgaand.

De voordelen van ijszwemmen en onderdompeling in koud water

Zowel het zwemmen als het onderdompelen in koud water worden steeds populairder, mede dankzij het kampioenschap van publieke figuren zoals Wim Hof, de ijsman zelf. Naarmate ze aan populariteit winnen en bekend worden bij het grote publiek, begint de wetenschap zich ook voor hen te interesseren en onderzoekt ze de omvang en de authenticiteit van de voordelen die de initiatiefnemers van de praktijk naar voren brengen.

Bij elke nieuwe studie die verschijnt, weten we iets meer over deze schijnbare waanzin. Hoewel de meeste mensen tot nu toe uit de buurt van de kou zijn gebleven en blijkbaar terecht het idee hebben geschuwd om in de koude noordelijke zeeën te springen, zelfs wanneer een groep tamelijk sympathieke enthousiastelingen hen uitnodigde om mee te doen, en het nooit in hun hoofd zou zijn gekomen om koude baden met water onder de 10 graden te nemen, realiseren steeds meer mensen zich hoeveel ze hun gezondheid en conditie kunnen verbeteren door dit soort oefeningen te doen.

Enkele van de gezondheidsvoordelen van zowel koud water onderdompeling als ijszwemmen zijn:

Het stimuleren van je immuunsysteem

De effecten van koud water op het immuunsysteem zijn uitgebreid onderzocht. Hoewel er nog steeds gegevens worden verzameld, ondersteunen eerdere bevindingen het idee dat regelmatige blootstelling aan de kou inderdaad het immuunsysteem versterkt. Het aantal witte bloedcellen neemt toe omdat het lichaam gedwongen wordt zich aan te passen aan voortdurend veranderende (en mogelijk sterk dalende) temperaturen, waardoor het gaandeweg beter bestand is tegen ziekten en infecties.

Het maakt je gelukkiger

Koud water maakt je gelukkiger en rustiger. Het activeert de endorfine en adrenaline productie van het lichaam. Endorfine is een chemische stof, die in de hersenen wordt geproduceerd om positieve feedback te leveren en ons een goed gevoel te geven. Adrenaline is een natuurlijke stemmingsversterker en pijnstiller. Een onderdompeling in koud water stimuleert de productie van bepaalde hormonen op dezelfde manier als een scherpe pijn: adrenaline en endorfine komen vrij wanneer we pijn hebben of opgewonden zijn, wat het geval is bij een blootstelling aan extreme kou.

Daarnaast is koud water zwemmen een vorm van sporten – het is potentieel zeer veeleisend. Oefening is ook goed voor het vrijmaken van endorfine en is gekoppeld aan en gebruikt als behandeling van depressies. 

Beide zijn belastend voor het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Meerdere studies hebben het verband tussen koud water en vermindering van stress geïdentificeerd naarmate ons lichaam zich aanpast, leert om te gaan met stress en immuun wordt voor cortisol, het stresshormoon.

Alles bij elkaar genomen kunnen koud water zwemmers en koud water dompelaars verwachten dat ze gelukkiger en rustiger zijn in hun leven en minder gevoelig zijn voor pijn.

Verbeteren van je bloedsomloop

Koud water onderdompeling is uitstekend voor de bloedsomloop. Het veroorzaakt perifere vasoconstrictie, omdat de kleine spieren in de wanden van de aders, slagaders en haarvaten samentrekken, waardoor het bloed omhoog stroomt om de zogenaamde “edele” organen te bereiken, wat ons helpt om warm te blijven. Dit is een training voor onze bloedsomloop, waardoor deze sterker en efficiënter wordt tijdens het trainen. Voeg daarbij de oefening van het zwemmen in koud water, waarbij de hartslag toeneemt en de bloedcirculatie versnelt, en je hebt het recept voor een perfecte gezondheid.

Het geeft je libido een boost

Vroeger werd gezegd dat het goed was om een emmer koud water op een dier te gooien – of een persoon – om zijn seksuele driften te kalmeren. Koude douches waren een synoniem voor seksuele onderdrukking. Maar het tegenovergestelde is waarschijnlijk waar: regelmatige blootstelling aan de kou verhoogt het libido.

Regelmatige onderdompeling in koud water verhoogt de testosteron- en oestrogeenproductie. Beide zijn essentieel voor het behoud van een hoge seksuele energie en het behoud van de vruchtbaarheid.

Gelukkigere, meer ontspannen mensen met meer seksuele energie doet niemand kwaad. Integendeel.

Versnelling van je stofwisseling

Zwemmen in ijswater is een goede calorieverbranding die helpt bij de ontwikkeling van metabolisch actieve spiermassa. Koud water onderdompeling kan je stofwisseling meer in het algemeen versnellen. Het hart moet harder werken om de bovengenoemde verbeterde circulatie te behouden. Zwemmen in koud water verbruikt dus veel meer calorieën dan zwemmen in warm water, en onderdompeling in een Cryotub na de training kan het energieverbruik van je training nog verder verhogen.

Dit zijn slechts enkele van de voordelen. Echt, de lijst kan zo maar doorgaan. De belangrijkste dingen om te onthouden, zijn dat een onderdompeling in koud water, op welke manier dan ook, zeer gunstig is voor je fysieke en mentale welzijn, en dat verschillende vormen zeer complementair kunnen zijn.

Als je een fervente ijszwemmer bent, is de kans groot dat je zal genieten en profiteren van de koud water onderdompelingstherapie in een Cryotub. Eens je ervaring hebt opgedaan met KWO, kan het tijd zijn om de sprong te wagen en het ijszwemmen uit te proberen.

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Meer weten over Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Savoir plus de Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

You want to discover more about Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Wollen si Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Recente artikelen

Articles récents

Recent articles

Recent articles deutsch