Hoe gebruik je koud water onderdompeling met jouw patiënten?

muscle recovery

Ondersteund door een steeds groter wordende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs, wint de onderdompeling in koud water snel aan populariteit als behandeling voor trauma’s, verwondingen en chronische pijn in verband met oefeningen.

Als kinesist kan het investeren van tijd en geld in koud water onderdompelingstherapie voor jouw patiënten – als zowel curatieve als preventieve behandeling, zeer nuttig zijn.

Maar hoe gebruik je het in een fysiotherapeutische context? Wat kan het doen voor jouw patiënten?

Onderdompeling in koud water

Er zijn een aantal verschillende gezondheids- en fitnessvoordelen waarvan jouw patiënten kunnen genieten bij frequente blootstelling aan onderdompeling in koud water.

Het proces blijkt onder meer de bloedcirculatie te stimuleren, het immuunsysteem te versterken, symptomen van depressie en angst te verminderen en ontstekingen te verminderen, waardoor het een perfecte aanvullende behandeling is voor veel voorkomende blessures en gezondheidsaandoeningen. Vooral voor degenen die een zeer actieve levensstijl hebben.

Koude onderdompelingstherapie blijkt ontsteking, zwelling en spierpijn te verminderen, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor het herstel.

Het is bovendien gekoppeld aan een versneld metabolisme, een verbeterde kwaliteit van de slaap en een verbetering van de immuunfunctie. Deze elementen worden regelmatig uitgedaagd door zeer actieve levensstijl. Een verbetering van elk van deze indicatoren, kan leiden tot een algemene verbetering van de algemene conditie en atletiek, wat betekent dat een atleet die een kinesist bezoekt met toegang tot koud water onderdompelingstherapie, veel kan winnen.

Als een herstelmethode voor spier- en zacht weefselletsels, zoals spierpijn, verstuikingen, verrekkingen en ontstoken weefsel, is koud water onderdompeling opmerkelijk voor zijn vermogen om:

het verminderen van oedemen
het verminderen van de perceptie van pijn die gepaard gaat met spierpijn
het verminderen van de perceptie van vermoeidheid
het beïnvloeden van de lokale bloeddoorstroming
het lokaal beschermen van weefsel- en kerntemperatuur
het veranderen van de hartslag
het verminderen van spierspasmen
het verminderen van weefselontsteking
het verminderen van spierbeschadiging
het verbeteren van het bewegingsbereik
Dit betekent dat je een nog bredere therapeutische aanpak zou kunnen hebben door de onderdompeling in koud water in jouw praktijk te integreren. Dit stelt je in staat om samen te werken met sporters en hen te helpen de effectiviteit en de efficiëntie van hun herstel te verbeteren.

Hierdoor kunnen ze intensiever, vaker of langer trainen, terwijl ze in hun comfortzone blijven. Het zal ook het risico op blessures verminderen, wat betekent dat ze met meer vertrouwen kunnen trainen, wetende dat hun lichaam de werklast die ze zullen opleggen, aankan.

Herstel is een cruciaal onderdeel van de training. Het minimaliseert het risico op overtraining en letsel, terwijl het een goede fysieke en psychologische voorbereiding bevordert. Het is nog belangrijker om tijdens periodes van intensieve training of competitie een optimale prestatie te behouden.

Inzicht in het belang ervan heeft geleid tot het gebruik en de ontwikkeling van vele hersteltechnieken zoals massagetherapie, het gebruik van foamrollers, het gebruik van oscillerende en vibrerende platformen, compressiekleding, hyperbare zuurstoftherapie en onderdompelingstherapie in water (inclusief koud water, warm water en contrastbaden).

Koud water onderdompelingstherapie is een populaire herstelmethode geworden onder kinesisten en atleten vanwege het vermogen om de hersteltijd te verkorten en spierpijn na zware inspanning te verminderen. Evenals het verhogen van de efficiëntie van de hersteltijd voor degenen die proberen te herstellen van een blessure. Inderdaad, het wordt steeds meer erkend dat koud water onderdompelingstherapie een krachtige remedie is voor veel voorkomende blessures.

De volgende lijst van veelvoorkomende blessures blijkt goed te reageren op regelmatige koude onderdompelingstherapie. Het is gebaseerd op zowel de feedback van klanten die gebruik maken van CryoTubs’ koude-onderdompelingstherapieapparatuur als op toonaangevend onafhankelijk onderzoek:

Rugpijn
Botziekte van Paget (pijnbestrijding)
Na een operatie aan enkelbanden
Na een operatie aan de knie
Reumatoïde artritis (voor pijnbestrijding en betere symptoombestrijding)
Ischias
Fibromyalgie
Complex regionaal pijnsyndroom (CRP)
Repetitieve overbelastingsletsels (bv. micro-letsels in verband met fysieke activiteit)
Pees- en ligamentverwondingen
Beheer van acute en chronische pijn
Kneuzingen
Externe epicondylitis; de elleboog van de golfer (golferselleboog), de werperelleboog in honkbal (werperelleboog) en de tenniser (tenniselleboog) (zowel preventie als behandeling) etc. en natuurlijk,
Herstel na de training.
Daarom kan en moet koud water onderdompelingstherapie worden opgenomen in de revalidatie van veel blessures, die een kinesitherapeut in zijn dagelijkse praktijk kan tegenkomen.

Naast de behandeling van standaard blessures, kunnen kinesitherapeuten ook gebruik maken van onderdompeling in koud water bij patiënten die lijden aan chronische pijn (zoals hierboven reeds vermeld; fybromyalgie, reumatoïde artritis, chronische pijnbestrijding, etc. kunnen allemaal met een hoge mate van effectiviteit worden behandeld met behulp van onderdompelingstherapie in koud water). Patiënten met chronische aandoeningen hebben vaak hun afhankelijkheid van pijnstillers en ontstekingsremmende middelen kunnen verminderen of zelfs volledig kunnen elimineren door het ontstekingsremmende, pijnstillende karakter van de koude onderdompelingstherapie.

Zoals men zich gemakkelijk kan voorstellen, zal dit leiden tot een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit voor mensen die lijden aan chronische pijn.

Praktische toepassing
Dit alles zou een overtuigend argument moeten zijn voor het opnemen van koude onderdompelingstherapie, als onderdeel van de reguliere praktijk, als een behandeling voor herstel na een intensieve training van blessures en voor het verminderen en beter beheersen van chronische pijn. Echter, we moeten nog steeds kijken naar de praktische en concrete aspecten van koud water onderdompeling in kinesitherapie.

Als je leest wat er volgt, moet je snel begrijpen dat het niet echt fout kan gaan en dat je snel overtuigende resultaten zal bereiken met behulp van koude onderdompelingstherapie.

Temperatuur

Er is geen enkele temperatuur die specifiek is aangepast aan het gewenste doel en die zal leiden tot consensus en betere resultaten. Zoals gezegd is de wetenschap over dit onderwerp nog jong en wordt er momenteel veel onderzoek gedaan naar meer gedetailleerde zorg- of herstelprotocollen. De meeste beoefenaars zijn het er echter over eens dat de ideale temperatuur ongeveer 8 tot 15 graden Celsius is, met een gemiddelde van 11 graden Celsius.

Daarom zou het voor kinesisten het beste zijn om deze grenzen met hun patiënten te respecteren en zoveel mogelijk te streven naar 11 graden C om de best mogelijke resultaten te behalen.

Dompeldiepte

Hydrostatische druk is waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van de effectiviteit van koud water onderdompelingstherapie. Daarom zullen de beoefenaars echt de juiste diepte moeten vinden.

Om de hydrostatische druk, en dus de effectiviteit van de behandeling, te maximaliseren, moet een patiënt zo veel en zo diep mogelijk ondergedompeld worden. Daarnaast wordt over het algemeen aanbevolen dat de patiënt tijdens de onderdompeling blijft staan, omdat het doel van de onderdompeling is om vloeistoffen te verplaatsen van de periferie van het lichaam naar de thoracale regio. De onderdompeling oefent een kracht naar binnen en naar boven uit op het lichaam.

Duur

Het huidige onderzoek suggereert dat 11 tot 15 minuten de optimale onderdompelingstijd zou zijn.

Er is een minimale werkzaamheidsdrempel van 10 minuten, waaronder de therapie niet mag vallen, als dat überhaupt mogelijk is. Dit zorgt voor de fractionering van het bloedplasma (beweging van interstitieel vocht naar de vaten), waardoor het herstel wordt geoptimaliseerd.

Dit is echter niet altijd mogelijk, zeker niet in groepstrainingen met een groot aantal mensen, zoals bijvoorbeeld in sportteams. Daarom moet worden opgemerkt dat, hoewel suboptimaal, de voordelen van koud water onderdompelingstherapie worden behaald voor de duur van slechts één minuut.

Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Meer weten over Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Savoir plus de Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

You want to discover more about Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Wollen si Cryotubs?

We geven je graag meer over de Cryotub en de mogelijke toepassingen.

Recente artikelen

Articles récents

Recent articles

Recent articles deutsch