Artikel

Het onderdompelen in koud water maakt je sterker en geeft je meer zelfvertrouwen

Het is heel eenvoudig: voorstanders van het onderdompelen in koud water hebben het bij het rechte eind. De onderdompeling in koud water is een vorm van cryotherapie, die gebruikt wordt als een herstelmethode na het sporten of als een gezondheidsbehandeling in het algemeen en die je sterker en zelfverzekerder maakt.

Onderdompeling in koud water
Het onderdompelen in koud water betreft het onmiddellijk onderdompelen van het lichaam in koud water na een training (minder dan 15˚C/59°F) om de natuurlijke genezings- en herstelprocessen van het lichaam te verbeteren, of om regelmatig van dag tot dag de gezondheid en het welzijn te stimuleren. Er wordt al lang gedacht dat het de fysieke kracht, de geestelijke gezondheid, het zelfvertrouwen en het algemene welzijn verbetert.

Aangezien koude onderdompelingstherapie een relatief nieuwe behandeling is voor de meeste mensen, is onderzoek schaars (maar groeiend) en begrijpen professionals in de gezondheidszorg het niet helemaal. Echter, veel getuigenissen en anekdotisch bewijs tonen ons precies aan wat koude onderdompelingstherapie kan doen. Dit wordt nu ondersteund door een steeds grotere hoeveelheid wetenschappelijke gegevens.

De voordelen
Er zijn een paar redenen waarom je, door dit regelmatig te doen, sterker en zelfverzekerder wordt, en dit op verschillende manieren.

Mentale kracht

Ten eerste is er het simpele feit dat je jezelf regelmatig volledig in koud water onderdompelt. De stem in je achterhoofd zal je altijd zeggen het niet te doen: het is ongemakkelijk, onaangenaam en behoorlijk frustrerend. Soms zal je gemakkelijk dit gevoel kunnen overwinnen – je springt er meteen in. Andere keren, wanneer je jezelf zwak, of vermoeid voelt, of gewoon nood hebt aan comfort, zal het ongelooflijk moeilijk zijn om in het bad te duiken.

Jezelf dwingen om het te doen – het overwinnen van dat stemmetje en het kruipen in het koude water, is de sleutel tot het beheersen van je eigen emoties en het bevorderen van een grotere wilskracht. Beiden staan centraal in de mentale weerbaarheid en in het gevoel van vertrouwen in je eigen capaciteiten.

Bij het ondernemen van regelmatige koude onderdompelingssessies, beschik je over het vermogen om je eigen angst herhaaldelijk te beheersen en te overwinnen. Je ziet wat het betekent om je geest over de materie heen te zetten en er sterker en zelfverzekerder uit te komen. Dit vertaalt zich op een heel reële manier in je dagelijkse leven. De volgende keer dat iemand je tijdens het rijden de pas afsnijdt, of je baas je voor iets verwijt, of je kinderen die beginnen te schreeuwen, of je bent niet zeker of je wel een (nieuw) persoonlijk record gaat neerzetten in de sportschool, zal je lichaam er klaar voor zijn. Je zal gemakkelijker in staat zijn om kalm te blijven onder druk en om jouw lichaam te vertellen dat het moet doen wat jij wilt.

Fysieke kracht

Ten tweede zijn er zeer reële fysieke voordelen aan de onderdompeling in koud water verbonden. Het is niet alleen maar een kwestie van je lichaam te laten wennen aan iets oncomfortabels en beangstigends. Er zijn ook fysiologische veranderingen die inherent zijn aan het onderdompelen in koud water, die je fysiek, op een duurzamere manier, veel sterker en gezonder maken. En die bijgevolg meer vertrouwen in je fysieke capaciteiten creëert.

Zo zal een regelmatige onderdompeling in koud water bijvoorbeeld je immuunsysteem versterken en je helpen om ontstekingen te bestrijden, vooral na het sporten. Dit zorgt voor een veel betere weerstand tegen ziektes en aandoeningen. De meeste mensen die zich regelmatig in koud water onderdompelen, melden zich veel minder ziek. Je kunt met meer zelfvertrouwen je dagelijkse leven leiden, wetende dat je lichaam veel meer kracht heeft om ziektes te overwinnen dan anders het geval zou zijn.

Ook de productie van testosteron stijgt bij mensen die zich regelmatig in koud water onderdompelen. Dit zal leiden tot meer voordelen in de sportschool, als dat iets is waar je naartoe streeft. Het zal je letterlijk sterker maken: het zal je meer spiermassa geven dan je anders zou hebben. Een hoger testosterongehalte zorgt ervoor dat je je levendiger voelt, wat moeilijk te objectiveren is, maar wat regelmatig wordt beschreven door degenen die het beoefenen. Je zal het gevoel hebben dat je op wolkjes loopt.

Er is ook de seksuele potentie die inherent is aan een grotere testosteronproductie, waardoor je je, op natuurlijk wijze, zelfverzekerd en sterk zult voelen.

Hoewel dit effect meer uitgesproken is bij mannen, zullen vrouwen ook profiteren van de verbeterde atletiek en het vertrouwen van een verhoogde testosteronproductie.

Training

Vervolgens zijn er voordelen waarvoor de koude-onderdompelingstherapie bekend staat. Voor sporters wordt de koude-onderdompelingstherapie meestal direct na de training uitgevoerd. Het is gebleken dat deze praktijk verschillende voordelen voor de gezondheid heeft, waaronder:

Snellere hersteltijden en verbeterd weefselherstel
Verminderde ontsteking in spieren en gewrichten
Verhoogde bewegingsvrijheid en soepelheid
Verminderde vermoeidheid
Verhoogd uithoudingsvermogen
Versterkt immuunsysteem
Betere gemoedstoestand
Verbeterd slaappatroon
Ten slotte, zal je lichaam, nadat je een zware sessie in de sportschool hebt gehad, sneller herstellen, met een grotere atletische aanpassing, als je een koude onderdompelingstherapie ondergaat.

Het versnelde herstel van het spierweefsel en de gewrichten, de verminderde ontsteking in de spieren en gewrichten, de verbeterde flexibiliteit en de verminderde vermoeidheid als gevolg van de onderdompeling in koud water zullen helpen bij de bestrijding van DOMS (vertraagd optreden van spierpijn – spierkrampen; delayed onset muscle soreness), waardoor de vermoeidheid na de training afneemt.

Dit betekent je minder energie zal verliezen bij dagdagelijkse trainingen en dat je veel sneller terug klaar bent om te trainen. Het cumulatieve effect dat dit zal hebben op je gezondheid en conditie, naast de verbetering in je fysieke kracht, kan niet worden onderschat.

Geluk en zelfvertrouwen

Tenslotte zal een onderdompeling in koud water je hoogstwaarschijnlijk gelukkiger maken. Het kan zelfs worden gebruikt om symptomen van depressie en angst te behandelen. Depressie gaat vaak gepaard met hoge niveaus van ontstekingen in de hersenen. Vooral het zwemmen in koud water heeft een ontstekingsremmend effect, waardoor het een groot potentieel heeft als behandeling voor depressie.

Er is een sterke wetenschappelijke redenering die het idee, dat koud water onderdompeling kan helpen om depressie en angst te bestrijden en dat het helpt je gelukkiger te maken, ondersteunt.

Naarmate de ledematen van het lichaam kouder worden en de koude huidreceptoren geactiveerd worden, worden er elektrische impulsen vanuit de zenuwuiteinden van het lichaam naar de hersenen gestuurd. Tegelijkertijd wordt het bloed naar de kernorganen van het lichaam geleid, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen worden geleverd en een ontgiftende werking wordt bewerkstelligd, vooral in de hersenen.

Deze vasculaire verbetering zal leiden tot minder ontstekingen en tot een hoger energieniveau.

Studies hebben aangetoond dat de onderdompeling in koud water ook het niveau van dopamine, serotonine en beta-endorfine kan verhogen. Verhoogde niveaus van dopamine, serotonine en beta-endorfine zullen helpen om depressies te bestrijden en de symptomen van stress en angst te verminderen. Elk van deze stoffen draagt bij aan het geluks- en welzijnsniveau.

Bovendien staan ze centraal in de pijnbestrijding. Het algemene welzijn zal bijvoorbeeld verbeteren door het nemen van een regelmatige koude onderdompelingstherapie. Ook zullen mensen die lijden aan depressie en stress, als gevolg van chronische pijnaandoeningen, grote verbeteringen zien.

Dit alles draagt bij aan het verbeteren van het zelfvertrouwen en zorgt voor een sterker, gelukkiger en meer ontspannen individu.

Zoals we in het begin al zeiden, hebben voorstanders van onderdompeling in koud water het bij het rechte eind.